Dílna animace a kino všemi smysly

V úterý 25. 6. 2024 jsme si v rámci tematických výletů s některými kreativně laděnými žáky 6. – 9. ročníku zajeli do Prahy na vlastní kůži vyzkoušet, jak se dělá animovaný film.

V dílně animace Aeroškoly byl cítit umělecký duch hned, jak jsme vešli. Děti dostaly za úkol vymyslet si ve skupinkách krátký a jednoduchý námět budoucího drobného animovaného dílka. Poté se rozeběhly po dílničce najít si umělecké potřeby – papíry všeho druhu, nůžky, fixy, pastelky atd. Nejvíce času jim pak zabralo připravit si výtvarné komponenty na barevném pozadí. Vše vyvrcholilo vlastní animací na speciálně vybavených stanovištích s počítačem. Děti musely posunovat komponenty obrazu, aby vytvořily iluzi pohybu a všechno fotily. Byla to zkouška trpělivosti, protože výroba animovaného filmu je dost náročná. Výsledné klipy se dětem krásně povedly a všem nám udělaly radost. Prohlédnout si je můžete kliknutím sem.

V rámci programu jsme také navštívili krásné kino Aero, kde jsme mohli nahlédnout do zákulisí a načerpat atmosféru umělecky laděného kina s útulnou kavárnou – kino všemi smysly. Děti si mohly vyzkoušet práci v pokladně, za barem nebo práci uvaděče. Dostali jsme se i do „strojovny“ kina a prohlédli si staré promítačky a kotouče filmů.  V kině nám pustili dva animované filmy, jeden profesionální a druhý z jejich dílny (z jejich dětského tábora).

Ve středu jsme pak v kreativním duchu pokračovali literární dílničkou vymýšlením krátké básně na téma jedné země (VB, USA, Francie, Japonsko, Itálie nebo Německo). Aby to bylo ještě zajímavější (pravda, také těžší), zadali jsme si ještě dvě náhodná slova, která bylo nutno v básni použít. Docela jsme se při práci pobavili a zasmáli.

Mgr. Markéta Johnová, Mgr. Hana Mazalová

 

Jedna báseň o Itálii – N. Dirbáková, A. Dobrá, N. Kloučková, I. M. Ljachovčak, A. Veselý

Slova: Eskymák, cvičit

Zimní italská rutina

 

V Itálii teplo je,

Eskymák však zimu chce.

Ráno si jde pro špagety

a pak hopky do posilky.

V posilce on rychle cvičí,

dokud nebouchne se tyčí.

Potom zajde na zmrzlinu,

slíže ji pomalu a v klidu.

Koupí si i Vespu,

má se jako ve snu.